+381 60 019 34 94office@runawaytravels.rs
Loading Događaji
 • Ovaj događaj je prošao.

Događaj navigacija

Trka Legionara

 • 00Dana
 • 00Sati
 • 00Minuta
 • 00Sekundi

Trka legionara, Kostolac - Viminacijum

Trka legionara u prestonici Gornje Mezije!

PRIJAVI SE

Trka Legionara

Polumaraton u prestonici Gornje Mezije!

 

Lokacija: Viminacijum, Srbija
Datum trke i putovanja: 14.09.2019.

CENA ARANŽMANA

 • 2 200 din – sa startninom za polumaraton
 • 1 200 din – samo prevoz

Instrukcije za plaćanje dobijate na mail nakon prijave. Vaše mesto se smatra rezervisanim tek nakon uplate.

O VIMINACIJUMU

Nekada veliki i izuzetno značajan rimski grad, a sada jedno od najbogatijih svetskih arheoloških nalazišta privlači pažnju ljubitelja istorije iz celog sveta. Viminacijum je nastao u I veku i trajao sve do početka VII veka. Na svom vrhuncu bio je glavni grad Gornje Mezije, rimske provincije koja je obuhvatala najveći deo Srbije, sever Makedonije i deo severozapadne Bugarske, a predstavljao je i jedan od najznačajnijih vojnih logora na Dunavu. Obimna arheološka istraživanja na ovom lokalitetu započeta su tek u poslednjih dvadesetak godina prošlog veka, ali su bila izuzetno plodonosna. U sklopu nalazišta ima sedam objekata koji su pokriveni i otvoreni za posetioce: Porta praetoria (glavna kapija legijskog logora); rimske terme; mauzolej u kom se veruje da je sahranjen rimski imperator Hostilijan; Mamut park, Domvs Scientiarvm, zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke; paleohrišćanska memorija.

Značaj ovog nalazišta, kao i sve što se u njemu može videti, nikako ne može da se navede u ovom kratkom opisu, pa vas pozivamo da pogledate zvanični sajt Viminacijuma http://viminacium.org.rs/, a zatim i da nam se pridružite na ovom putovanju i pored trke provedete vreme upoznajući se sa ovim biserom kulture sa naših područja.

 

 

O TRCI

Kostolac – Viminaciju polumaraton, popularno “Trka Legionara” se ove godine održava po treći put, a prvi put na medjunarodno sertifikovanoj stazi od strane AIMS ( internacionalna asocijacija maratona i uličnih trka) i IAAF (internacionalna atletska federacija). Ono što karakteriše trku Legionara je staza koja nije kružna, start je u centru Kostolca, dok je cilj u Limes parku Viminacijum. Duž staze trkači će prolaziti i pored naselja, i pored Dunava i pored termo elektrana koje snabdevaju dobar deo Srbije sa električnom energijom. Okrepne stanice će biti na svaka tri kilometara kao i do ovih godina, na cilju je obezbedjena okrepa, pivo i ručak za sve finišere Trke Legionara.

Prethodnih godina je celokupna organizacija, a posebno ovaj epski kraj trke, potpuno oduševila trkače. Pokloni za dame, rimski legionari, točeno pivo, besplatni obilasci Viminacijuma i neverovatne medalje… ekipa iz Maraton tima Požarevac pokazala je kako izgleda trka koja se organizuje srcem, a svi koji su učestvovali upisali su je kao obaveznu trku za svaku narednu godinu.

Startni paket za polumaraton uključuje

 • startni broj sa čipom
 • zvaničnu majicu trke
 • finišersku medalju
 • okrepu na stazi i u cilju
 • ručak nakon trke
 • pivo!

Detalje u vezi sa trasom i prijemnim centrom kao i ostale relevantne informacije možete naći na zvaničnom sajtu trke:

https://www.runtrace.org/event/kostolacki-polumaraton-2019

 

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA

07:15 – okupljanje putnika na parkingu Arena Sever

07:30 – polazak autobusa prema Viminacijumu

09:00 – očekivani dolazak u Viminacijum i preuzimanje startnih paketa

Nakon preuzimanja startnih paketa prevoz autobusima do Kostolca

11:00 – start polumaratona

15:00 – ručak

16:45 – okupljanje putnika kod autobusa

17:00 – polazak za Beograd

Kako se trka zavšava u Viminacijumu verujemo da će svi iskoristiti priliku da obiđu ovo nalaziše i još nešto nauče o ovom lokalitetu. Zato smo ostavili dovoljno vremena da se nakon trke uživa u razgledanju, ali i odmori uz ručak koji je obezbeđen za sve učesnike polumaratona.

Napomena: navedena satnica je okvirna i podložna je manjim izmenama. Ukoliko dođe do promene plana o tome ćemo sve putnike obavestiti putem maila, a savetujemo i da pratite našu Facebook stranicu, kako vam nešto ne bi promaklo.

Forma za prijavu:

Detalji

Datum:
14/09/2019
Vreme:
07:00 - 18:30
Događaj Category:

Mesto

Viminacijum